Sustainable Zwolle Serie: Saeed

English below

De ‘Sustainable Zwolle’ serie is een verzameling artikelen geschreven door het Fridays For Future Zwolle team over mensen, bedrijven en hotspots die Zwolle duurzaam maken. Duurzaamheid heeft veel verschillende onderdelen waar wij er drie van onderscheiden: sociaal, structureel (politiek en economie) en omgeving. Alle drie de aspecten moeten we terugvinden in Zwolle om onze stad duurzaam te kunnen maken en houden, en zo een veilige toekomst te creëren. 


Deel. 1 – Saeed

Saeed is een organisatie die nieuwkomers in Zwolle een handje helpt. Dit zijn mensen die asiel hebben gekregen in Zwolle, omdat hun thuisland niet veilig is.  Saeed helpt nieuwkomers hun identiteit te vinden in dit nieuwe land. Voor mensen die hun hele leven al in Nederland wonen is het moeilijk om te bedenken dat je op een dag alles achter moet laten en te vluchten naar een land waar je niemand kent, je spreekt de taal niet en je hebt geen werk. Saeed helpt deze mensen met een kans op werk door  persoonlijk advies te geven.

Saeed is een restaurant dat heerlijk en authentiek eten serveert. Ik ben een keer naar het restaurant geweest met mijn vrienden en het was een hele leuk ervaring. Dima is de keuken manager at Saeed en komt uit Syrië. Vorig jaar kwam Dima Evianne tegen en zijn ze gaan samen werken. Evianne is de oprichter van Saeed. Dima wilde altijd al een eigen bedrijf en ze is nu klaar om haar eigen restaurant te openen. Het is een echt succesverhaal en dit is precies waar Saeed voor is. Zodat mensen hun skills en interesses kunnen ontwikkelen en op die manier hun doel kunnen najagen, zelfs als hun leven drastisch veranderd is.

Dit is een gedeelte van sociale duurzaamheid. Sociale duurzaamheid houdt in dat een stad kansen biedt aan mensen om hun talenten, hobby’s en passies te ontwikkelen. In een sociaal duurzame omgeving hebben mensen de vrijheid van keuze, vrije tijd en een ontwikkelde infrastructuur dat sociale evenementen ondersteunt. Mensen zijn sociale wezens en een stad functioneert goed als er genoeg mogelijkheden zijn om leuke dingen te doen met andere mensen. In een stad waar geen mogelijkheden zijn tot recreatie, raken mensen verveeld en ontevreden met hun leven. Deze verveeldheid leidt dan tot boosheid en depressie. Dit gebeurt ook wanneer werkomstandigheden heel slecht zijn of wanneer mensen in hun vrije tijd geen geld hebben voor recreatie. Een sociaal duurzame stad weet dat mensen tijd nodig hebben om te rusten, zodat ze van vol van het leven kunnen genieten. Wanneer mensen nut maken van hun potentie, brengt dit ook voordelen mee voor de stad. Het hebben van slechte kwaliteit gebouwen en infrastructuur en geen toegang tot openbaar vervoer, zal veel ontevredenheid met zich mee brengen. Geen toegang tot openbaar vervoer is ook met een kijk op het klimaat niet duurzaam, omdat mensen dan altijd afhankelijk zijn van hun auto. Alle aspecten van duurzaamheid zijn met elkaar verbonden en creëren een complex systeem dat een grote holistische oplossing nodig heeft.

Je gaat nu een interview lezen met de oprichter van Saeed, Evianne.

Was de oprichting van Saeed gepland of gebeurde het spontaan?

Allebei. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in ondernemerschap en hoe je dit kan gebruiken op een positieve manier. Ik heb wat vakken tijdens mijn opleiding gevolgd met dit onderwerp en heb ook mijn afstudeeronderzoek hierover gedaan. Ik vind het dus zeker interessant en ik geloof dat het bedrijven een grote impact kunnen hebben. Maar, Saeed ontstond spontaan. Ik had een idee en we begonnen zonder te weten wat we precies deden. Dit was mijn eerste ervaring als ondernemer. 

Over welk onderwerp ging je afstudeeronderzoek?

Ik heb onderzocht hoe lokale ondernemers in ontwikkelingslanden kunnen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling in hun gemeenschap. Ik vond dit erg interessant. Ik deed het onderzoek in Guatemala, hier heb ik vijf maanden gewoond. Het was een geweldige ervaring. Ik heb ook onderzoek gedaan in andere ontwikkelingslanden. Ik wilde een algemene aanpak hebben. Wanneer je een onderzoek doet, interview je mensen en je leest er boeken over. Dit is goed natuurlijk, maar als je ergens heen gaat en je daar onderzoek doet, geeft het je veel meer inzichten. Bijvoorbeeld over het dagelijkse leven daar. 

Hoe is het om een manager te zijn voor een organisatie zoals Saeed, een organisatie dat ook sociaal werk doet? 

Ik vind het geweldig. Je leert zoveel door manager te zijn en te werken met een team. Je leert echt hoe je met mensen omgaat. Je kunt zoveel ideeën en verwachtingen hebben over hoe het bijvoorbeeld is om met vluchtelingen te werken, maar de echte ervaring is totaal anders. Wanneer ik het meemaak, dan zie ik wat echt werkt en wat effectief is. Hiervan leer ik en kan ik een oplossing creëren. 

Wat was je ervaring met het oprichten van een bedrijf in Zwolle? Was het makkelijk?

Zwolle is best een open minded gemeenschap. Het is een sociale stad. Veel mensen staan open voor een bedrijf zoals Saeed. Er is hier ook niet heel veel te doen, dus dat maakt het makkelijk iets nieuws te beginnen. Je vindt altijd mensen die het leuk vinden, vooral activiteiten die met diversiteit te maken hebben en internationaal zijn. Zelfs Arabisch eten is nieuw in Zwolle. Dat is waarom het best wel makkelijk was. Aan de andere kant, omdat het nieuw is, moeten mensen er wel aan wennen. Er zijn mensen die niet houden van buitenlanders. In Zwolle zijn niet veel buitenlandse mensen. 

Hoe ga je om met close minded situaties en mensen?

We hoeven hier niet mee om te gaan. Ons doel is om leuke activiteiten te organiseren en lekker eten te maken. Ik wil een leuke plek creëren, waar mensen graag heen willen gaan, niet alleen omdat het een goed initiatief is, maar omdat mensen hier een leuke tijd hebben. De mensen die hier komen zijn altijd positief. De mensen die het niet leuk vinden, komen hier ook niet en wij dwingen ze natuurlijk ook niet om te komen. Op de arbeidsmarkt, wanneer we werk proberen te vinden voor de mensen die hier komen, zijn bedrijven soms ouderwets met hun ideeën over buitenlandse mensen. Soms staan ze niet open om iemand aan te nemen om die reden. In die gevallen moeten we wat meer moeite doen. We proberen de goede kant van diversiteit en verschillende culturen te laten zien, door activiteiten en persoonlijk contact. We kunnen bijvoorbeeld een pitch geven of aanbevelingen laten zien van vorige werkgevers waar we mee hebben gewerkt. Soms werkt dat, soms niet. 

Wil je ook meer lokale mensen inspireren om meer open te staan naar je organisatie toe of focus je alleen op de mensen die al geïnteresseerd zijn?

We proberen mensen te bereiken die nog niet bekend zijn met verschillende culturen. Dit is een van onze doelen. We willen niet interesse wekken in de organisatie zelf, maar de culturen er achter. We willen een positieve omgeving creëren. Ik wil ons geen activisten noemen, maar zo proberen we ons wel te gedragen. We zijn meer passief activist, als dat een optie is.

Hoe zorg je ervoor dat je organisatie de juiste kant op gaat en succes bereikt voor de mensen?

Door te luisteren naar de mensen in je omgeving. Dat is belangrijk. Feedback krijgen van mensen waar we mee werken, maar ook klanten en bezoekers. We hebben zelf veel ideeën, maar deze mensen ook. En hun zijn degene die het voordeel uit onze diensten moeten krijgen. De tweede stap is om te focussen op wat je echt wil. Kies je prioriteiten en denk aan wat de missie is. Dat is het belangrijkst, en als we geld en tijd over hebben, kunnen we andere leuke dingen doen. 

Zoals je weet, gaat duurzaamheid niet alleen over het klimaat, maar ook over de gemeenschap. Op welke manier draagt Saeed bij aan duurzaamheid? En wat denk je dat de connectie tussen duurzaamheid en sociaal werk is?

We proberen een goede balans te vinden tussen verschillende factoren, zoals economie, sociaal werk en duurzaamheid, bijvoorbeeld een stabiele groei hebben. Er voor zorgen dat we door kunnen als bedrijf. Op het gebied van duurzaamheid proberen we afval te minimaliseren en producten te gebruiken die eco-friendly zijn. We werken ook samen met andere bedrijven die duurzaam zijn, bijvoorbeeld onze koffie wordt geproduceerd door een lokaal bedrijf. Producten die we vaak gebruiken zouden altijd van een duurzame bron moeten komen. Dat is wat wij belangrijk vinden als organisatie. Voor de gemeenschap in Zwolle proberen we ook ons deel te doen en andere organisaties te inspireren. Veel bedrijven hebben een kerntaak en hier zijn ze goed in, wanneer dit wordt gedaan op een duurzame manier, kun je dit idee delen met anderen. Samen werken en de boodschap verspreiden is belangrijk. 

Is Zwolle een duurzame stad?

Zwolle zit in het midden. Er is ruimte voor verbetering. Veel organisaties in Zwolle proberen samen te werken, wat heel goed is, maar aan het einde van de dag doet iedereen alsnog zijn eigen ding. Er is een goede instelling, ook het ondernemerschap is positief. Maar het meeste werk wordt geïsoleerd gedaan. 

Denk je dat het voordelen heeft om meer gemeenschap en netwerkevenementen te hebben die gaan over duurzaamheid? 

Ik denk dat dat een goed idee is. Vooral als het informeel is. Natuurlijk zijn er altijd bedrijven en overheden die praten over duurzaamheid, maar het zou ook een gemeenschappelijk ding moeten worden. Zodat ook burgers betrokken kunnen worden. Ik hoop dat Saeed hier een rol in kan spelen.

Moet de overheid meer doen voor duurzaamheid in gemeenschappen?

De overheid is belangrijk, maar ik denk dat initiatieven vanuit bedrijven en burgers meer relevant zijn en dan kan de overheid dit steunen. Als het alleen vanuit de overheid komt, gaat het niet werken. De overheid speelt een belangrijke rol, maar ze zijn niet de enige.

Zijn de mensen in Zwolle zich bewust van de veranderingen die nodig zijn voor een meer duurzame toekomst, op sociaal gebied en klimaatgericht?

Veel mensen wel, vooral de jonge generatie, maar die weten niet altijd wat ze moeten doen. Het is moeilijk en onduidelijk wat de oplossing is. Voor veel mensen is het onmogelijk om te veranderen of ze denken dat de verantwoordelijkheid niet bij hun ligt. Ik denk dat er hulp nodig is om tot oplossingen te komen. Waarschijnlijk willen veel mensen wel iets veranderen, maar weten ze niet waar ze moeten beginnen. Wanneer de optie er is om te zeggen dat het geen persoonlijk probleem is, dan zal het een probleem worden van de volgende generatie.

Wat voor advies kun je geven aan mensen die een positieve invloed willen hebben op de wereld, maar niet weten waar ze moeten beginnen?

Het is belangrijk om na te denken over wat je passie is en wat je boos maakt. Als er een probleem is wat je graag wil oplossen, welk probleem zou dat zijn? Wanneer je iets doet met passie, dan geeft dat je kracht en kan je een probleem oplossen. Het is belangrijk om te praten met mensen die het probleem meemaken. Als je de verhalen leert kennen en dieper graaft, dan kom je uiteindelijk bij een oplossing uit. Probeer het probleem mee te maken. Het is wel een moeilijke vraag. Ik wil graag nuttig advies geven, dus ik hoop dat dit helpt.

Ik vind het een heel goed antwoord. Alles wat we doen kunnen we op een goede of een slechte manier doen. Als we proberen dingen op een goede manier te doen, dan gaan we in de juiste richting, met positieve intenties en zonder schade aan te brengen. 

Daar ben ik het mee eens. Het is goed om klein te beginnen. We denken vaak dat als we iets willen doen, dat het groot moet zijn, maar als we klein beginnen dan kan het iets groots worden. En zelfs al blijft het klein, dan kan het alsnog een grote impact hebben op het leven van mensen. Denk niet dat je de wereld in een keer moet veranderen. Saeed begint ook klein. Mensen zullen vanzelf naar je toekomen en langzaam zal het groeien.

Zelfs als je een iemand helpt, is het alsnog een leven. We denken veel nodig te hebben, maar vergeten hoe waardevol een persoon is. Want voordat persoon, is hun leven alles wat ze hebben. Iemand helpen betekent veel. 

Ja, en raak niet ontmoedigd als je niet meteen resultaten krijgt of als het anders loopt dan verwacht. Pas je plannen aan, want dat kan zomaar de goede kant zijn. 

Zelfs een familielid blij maken is een goede bijdrage.

Ja, vooral familie en goede vrienden, dat zijn mensen die veel voor jezelf betekenen. Maak een positieve impact of hun leven, dat is het meest belangrijk. 

Hoe kunnen mensen betrokken worden bij Saeed?

Je kan langskomen voor eten, de activiteiten of als je een werkgever bent die opzoek is naar werknemers. Je kan alle informatie vinden op onze website en sociale media. We sturen ook een nieuwsbrief uit met informatie en activiteiten, daar kan je je voor aanmelden. 

Heel erg bedankt Evianne voor het interview en de mooie informatie die je hebt gegeven. 

Volg Saeed op sociale media (@saeedzwolle) en meld je aan voor de nieuwsbrief op de website saeedzwolle.nl


Over de schrijver: Ik ben Cosima, 20 jaar oud en ik kom uit Zwitserland. Ik studeer Global Project and Change Management op het Windesheim Honours College in Zwolle. Ik zit in het Fridays For Future Zwolle team, omdat ik geloof dat wie dan ook, maakt niet uit hoe groot of klein, een impact kan maken. Ik probeer duurzaam te leven, omdat het goed voelt te leven in een wereld die inclusief, veilig en gezond is. 

Connect met Cosima op LinkedIn: Cosima von Seefried
Leer meer over Fridays for Future Zwolle en wordt actief.

Sustainable Zwolle Series: Saeed

Sustainable Zwolle is a collection of feature articles written by the Friday’s for Future Zwolle
Team about companies, individuals and hotspots that make Zwolle a more sustainable place.
Sustainability has many different facets, and overall branches in three overviewing aspects:
social, structural (politics+economics), and environmental. All three aspects are need to be in a
good condition for planet and people to make a city like Zwolle sustainable, meaning that a safe
and prosperous, long-term future is ensured.


Pt. 1 – Saeed

Saeed is an organization situated in the heart of Zwolle, that helps newcomers, so people who
have received asylum in Zwolle because the situation in their home country is not safe for a
good life. Saeed helps newcomers through giving assistance in establishing their identity in this
new country. People who have lived in a country all their life without any problems can hardly
imagine what it feels like to give up a life somewhere else and then start a new one in another
place, where you don’t know anyone, you don’t speak the language and you don’t know where
to work. Therefore, Saeed acts as a bridge from this position to opportunities for work and to
become integrated in Zwolle through personally advising people who come to Saeed.

Moreover, Saeed is a restaurant which serves amazing authentic and oriental food. I went to
the restaurant once with friends and we had an amazing time. Dima, the lady who is the
kitchen manager at Saeed arrived here in Zwolle from Syria and has acquainted herself with
Evianne, the founder of Saeed and then they started working together last year. She always
wanted to have her own food company. Now she is ready to open her own restaurant. This is
definitely a success story, and this is what Saeed is here for. That people with their skills and
interests can continue to pursue them in order to be fulfilled, even when the whole life
situation has drastically changed.

This is part of social sustainability. Social sustainability means that a city offers possibilities for
people to foster their talents, their hobbies and passions. Therefore, in a socially sustainable
people have freedom of choice, leisure time and a developed infrastructure that supports social
events. As human beings are extremely social animals, a city functions well when there are a lot
of opportunities to meet with people and have fun. In a city where people do not have enough
freedom or there are no offers of things to do, people will get bored and dissatisfied with life
and will turn this boredom into anger or depression. This also happens when working
conditions are so harsh that people cannot afford to have leisure time. A socially sustainable
city knows that people need time to rest and re-charge in order to live in their full potential.
When people are in their full potential it brings most benefit to society. Furthermore, an
undeveloped infrastructure, such as poor buildings or no access to public transport, will
decrease development and will also increase dissatisfaction. No access to public transport is
also environmentally unsustainable, because people will need to drive a car when they want to
get somewhere. Yes, all aspects of sustainability are strongly connected and create a complex
system that requires a greater holistic solution instead of many linear, disconnected solutions.

So, coming back to Saeed, in the following you will read an interview with the founder Evianne,
to find out more how the work of Saeed supports social sustainability in Zwolle. Enjoy!

Did you plan to create something similar to Saeed or did it happen spontaneously?

Both. I’ve always been very interested in entrepreneurship and how this can be used to create a
positive impact. I did some courses during my studies and I also did my graduation research on
this topic, so it is my personal interest and I believe that business can have a great impact. But
Saeed actually happened spontaneously. I had this idea and then we just started without
knowing what we were exactly doing (laughs) and this was also my first experience as an
entrepreneur.

What topic did you write about in your graduation research?

How local entrepreneurs in developing countries can contribute to a sustainable development
in their community. I found it very interesting. I did the field research in Guatemala, I lived
there five months. It was a great experience. I also did desk research on other developing
countries. I wanted to have a more general approach. When doing research, you interview
people, you read books and all that. That’s always good of course, but if you go to a place to do
research you see everything happening in the daily life. I think that gave me more insights than
everything else.

What is it like to be a manager for an organization like Saeed, an organization that works for
social good? How do you feel doing this work?

I love it. We learn so much from being a manager and working with a team. How to actually
deal with people. I can have a lot of ideas of how to work with refugees in the beginning but the
real experience is totally different. When you have that experience, I can really see what works
and what is effective. And from that point I can start creating a better solution.

How was your experience setting up a business in Zwolle? Was it easy?

Zwolle is I think quite open minded. It’s a social city. There are a lot of people who are open to
companies like Saeed. There is also not much going on here, so it’s easy to start something
new. You will always find people who like it, especially activities that have to do with diversity
or something international. Even Arabic food is new in Zwolle. That’s why it was quite easy. On
the other hand, because it is new, people have to get used to it. There are people that don’t like
foreigners. In Zwolle there are not that many foreigners.

How do you deal with closed minded situations or people?

We don’t necessarily have to deal with this. Our goal is to create fun activities, good food and a
nice place where people really want to go to, not just because it is a good initiative but because
people actually like spending time here. The people who come here are always positive and the
people who don’t like it don’t come here, we don’t force them to come. In terms of the labour
market, since we try to find jobs for the people who join us, sometimes companies are very old-
fashioned with their ideas about foreign people. So sometimes they are not really open to
hiring someone from another country. Then it takes a little bit more effort. We try to show the
good side of diversity and of different cultures, through our activities, making personal contact
when for example a person prepares a pitch for the company and also with recommendations
from other employers that we have worked with. Sometimes that works, sometimes it doesn’t.

Do you want to inspire more local people to be more open to your organization or are you
just focusing on the people who already are interested?

We are trying to reach people who are not familiar with different cultures yet. This is one of our
goals actually. We do not want to make them interested in the organization by itself, but the
cultures behind the organization. We want to create a positive environment. I wouldn’t say that
we could be called activists, but we try to behave like that. We are more passive activists, if
that’s an option (laughs).

How do you make sure that your organization goes into the right direction and achieves
success for the people?

By listening to the people around you. That’s important. Getting feedback from the people we
work with and also our customers and visitors. Anyone who is engaged with Saeed. We have a
lot of ideas, but these people have a lot of ideas too. And in the end they should get the benefit
from our services. The second point is to focus on what you really want. Sticking to the mission and choosing priorities. That goes first, and if time and money is left, we can do other nice
things.

As you already know, sustainability is not only about the environment but also about the
sustainability of a community. In which ways does Saeed support sustainability? And what do
you think is the connection of sustainability and social work?

We try to have a sustainable balance between the factors of economics, social and
environmental, so for example having a healthy growth. Making sure that we can continue as a
business. Environmentally, we try to reduce waste and we try to use products that are eco-
friendly. We partner with other companies who are sustainable, for example our Coffee is from
a local producer. Products that we use a lot should come from sustainable sources. That’s what
we do for an organization. For the community in Zwolle we try to do our part and also inspire
other organizations. Many people have a core business and this is what they are good at, and
when this is done in a sustainable way, so that it is not in any aspects harmful, you can share
this with others. And then working together and spreading the word.

How well is Zwolle doing in being a sustainable city?

I would say medium. There is space for improvement. A lot of organizations in Zwolle try to
collaborate, which is good, but in the end everybody is still doing it’s own thing. The right
mindset is there, also the entrepreneurial environment is positive. But most of the work is done
quite isolated.

Do you think it would be beneficial to have more community and networking events about
sustainability?

I think that would be good. Especially if it’s more informal. Of course there are always business
and government networks that talk about sustainability, but it should also become a

community thing. So not just the people who make policies should be involved in that but the
people who actually live in Zwolle. I hope Saeed can play a role in that.

Should the government do more for sustainability in communities?

The government is important, but I think the initiatives from businesses and citizens are more
relevant and needed and then the government can support this. If it only comes from the
government, it is not going to work. They are an important player but not the only one.

Are the locals in Zwolle aware of the change that is needed for a more sustainable future,
socially and environmentally?

I think many people are aware, especially the younger people but they don’t always know what
they should do, that it is difficult and that it is unclear what solutions there are. For many
people it sounds impossible to change or they think that it is not their responsibility to change
something. I think more help to get solutions practical is needed. Probably many people would
want to do it differently, but they don’t know where to start. When the option is there to say it
is not a personal problem, but the problem of a country or the next generation then many
people will push the responsibility away.

What advice can you give people who would like to make a change for a better world but
don’t know where to start?

It is important to think what you are passionate about and what makes you angry. If there is
one thing that you want to solve, what would that be? If you do something with passion, it will
work because it gives you power. Then you can dive into the problem. It is really important to
talk to people who experience that problem. If you get to know the stories and to dig deeper,
you probably come up with something that you can do. try to really experience the problem.
It’s a hard question though. I want to give a useful advice, so I hope that helps (laughs).

I think you gave a great answer. Everything we do we can either do it in a good way or in a
bad way. If we try to do things in a good way we already go into the right direction, with
positive intentions and not harming anyone.

Yes, I agree. It is good to start small. We often think if we want to do something special it needs
to be big, but if we start something small then it can grow into something very big. And even if
it stays small it can have a great impact on some people’s life. Don’t think that you have to
change the whole world at once. Saeed also started very small. People will come to you and
slowly it will grow.

Even if you can help one person it is still one life. We think we need a lot of numbers, but we
forget how valuable one person is. Because for that person their life is everything they have.
If you can help someone it is already so much.

Yes. Don’t be discouraged if you don’t get the results straight away or if it turns out other than
you expected. Adapt your plans if it goes into a new direction, cause maybe that’s the right
direction.

Even making a family member happy is a great contribution.

Yes, especially family and close friends, those are the people that mean so much to you. Making
a positive impact in their life, that is most important in the end.

How can people become involved with Saeed?

You can come for the food, the activities and also if you are an employer looking to hire people.
You can find all the information on our website and on social media. We send a newsletter with
news and activities, so you can sign up for that.

Thank you so much Evianne for the interview and the great insights.

Follow Saeed on social media (@saeedzwolle) and sign up for the newsletter on their website.
saeedzwolle.nl


About the writer: I am Cosima, 20 years old, from Switzerland. Right now, I am studying “Global Project and Change Management” at the Windesheim Honours College, in Zwolle, The Netherlands. I am in the Friday’s for Future Zwolle team because I believe that anyone, no matter how big or small, can make change. Including me. I can only imagine living my life helping a sustainable development because it just feels right to live in a world that is inclusive, safe and healthy. It is our birth right as beings here on this earth to thrive.

Connect with Cosima on LinkedIn: Cosima von Seefried
Learn more about Fridays for Future Zwolle and join us

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *